Lukas Batteau groeide op in Zuid Korea, Nederland en Amerika, en vond op zijn vijftiende vastigheid in zijn gitaar en zijn stem. Hij was vol van bands als Pearl Jam, Smashing Pumpkins en Radiohead en raakte geïnspireerd om zelf nummers te schrijven. Hoewel de alternatieve jaren negentig altijd van grote invloed op zijn muziek blijven, heeft hij sindsdien de tijd genomen om zijn eigen geluid te ontwikkelen. Het werk van Lukas Batteau is melodisch en melancholisch, indringend zonder zwaar te worden. In 2008 bracht de Utrechtse indie rock singer-songwriter zijn succesvolle eerste EP All Dressed Up and Nowhere to Go uit. In 2012, door een samenwerking met stadsgenoten Jelte Heringa (Most Unpleasant Men, Eefje de Visser), Nicky Hustinx (Woost, Marike Jager) en Merijn van de Wijdeven (Most Unpleasant Men, Mdungu, Eefje de Visser) een juichend ontvangen tweede, titelloze EP.

Sinds het uitkomen van zijn eerste EP speelde Lukas in Nederland op de podia van onder andere Paradiso, Melkweg, Ekko, Tivoli, Vera en Doornroosje, en tijdens een tour door Noord-Amerika ook in de roemruchte New Yorkse club The Livingroom. Hij verzorgde de voorprogramma’s van onder andere Tracy Bonham (USA), Gomez (USA), Megafaun (USA), Go Back To The Zoo en Miss Montreal, en trad de afgelopen tijd op in onder meer Giel Beelen’s Nachtegiel (3FM), Met het Oog op Morgen (Radio 1), Music Matters (Radio 2) en Jan Douwe Kroeske’s DebatLabb (TV/Politiek24). De YouTube-video van zijn cover van Smasing Pumpkins’ Stumbleine, gemaakt voor het Onder Invloed-project van Matthijs van der Ven, viel bij de Smashing Pumpkins zelf zo in de smaak dat de band de video op hun eigen website doorplaatste.

Op 22 oktober 2013 kwam eindelijk Wasteland, Lukas Batteau’s officiële debuutalbum uit in Nederland. Het album werd geproduceerd door Nashvillean Steve Savage, en is afwisselend opgenomen in de Epic Rainbow Unicorn Studio bij Kytopia van Simon Akkerman, The Green Motel van Maarten Besseling en een Duits kasteel. Het mag duidelijk zijn dat Wasteland niet het werk van een kluizenaar is geweest: bijdragen van onder andere Florian Bungardt (Gregor Meyle DE), Yori Olijslagers (Secret Rendezvous, Kyteman), Frank Wienk (Most Unpleasant Men, Kyteman, Eefje de Visser), Niels Broos (Kyteman, Pete Philly), Merijn van de Wijdeven (Eefje de Visser) en Red Limo String Quartet (Janne Schra, Kyteman) maken het debuut compleet. Met Wasteland heeft Lukas Batteau een album gemaakt dat je niet meer los zal laten.

website
Facebook

Muziekpers over Lukas Batteau:

„Zo’n mooie stem als die van Lukas Batteau hoor je tegenwoordig zelden. Goede liedjes schrijven kan Batteau ook al, zo bewijst zijn sfeerrijke, herfstachtige debuutplaat Wasteland. Batteau wist met hulp van de Amerikaanse producer Steve Savage en bandleden van onder meer Kyteman en Eefje de Visser te strikken, met als resultaat een fraaie en eigenzinnige debuutplaat. het moet raar lopen als Wasteland de nationale doorbraak van dit talent betekent.” 4sterren (Musicmaker Magazine)

„De weg naar een plek tussen de relevante singer-songwriters ligt wijd open met de release van zijn eerste volwaardige soloalbum, Wasteland. Op deze plaat toont Lukas Batteau aan voor niemand in zijn genre onder te doen en vooral door zijn verrassende, onverwachte composities en zijn markante, breekbare stem haalt hij op alle vlakken zijn gelijk. Het album kent een evenwichtige opbouw, met mooie afwisseling in uptempo nummers en broze ballads. ”(OOR Magazine)

„ ‘Wasteland’ een fantastische plaat geworden, waarmee Lukas voor ons gevoel eindelijk zijn eigen geluid écht gevonden heeft. Nu is hij voldoende gerijpt om door te breken naar een groter publiek. Kijk dus ook niet vreemd op als we deze prachtige debuutplaat ook terug gaan vinden in de jaarlijstjes van 2013.
Ook de single ‘Cannonball’ heeft de kenmerken van een radiohit. Weer laat Batteau horen een uitstekend zanger te zijn, maar bovenal is het een catchy song, dat ergens in de verte ons een beetje doet denken aan het recentere werk van The Editors. Het lijkt wel of elke klap raak is op deze debuut cd.” (Musicfromnl)

„En Lukas is vanaf minuut één op dreef. Via het folky ‘Enchanted’ en het meer naar poprock leunende ‘Wasteland’ – lalala’s in overvloed, maar niet storend – komen we bij de nieuwe single ‘Cannonbal’, waar de Nederlander meteen bewijst wat voor een straffe zanger hij is. Acrobatisch schiet zijn stem de hoogte in zoals ook James Vincent McMorrow en Justin Vernon dat schijnbaar moeiteloos kunnen. De vooruitgeschoven single ‘Dance for the Dead’ kiest voor een meer uptempo stijl waar ook McMorrow, weer hij, wel eens naar teruggrijpt. En het moge gezegd, dit nummer heeft zijn plaats in zowat elke playlist van Belgische of Nederlandse radiostations.” (IndieStyle)

„Lukas Batteau is ook geen feestnummer, maar wel een verdomd goede singer-songwriter, zo laat hij op Wasteland horen. Mooie stem, goede liedjes en hij weet veel emotie in zijn stem te leggen. Luister maar naar het onder de huid kruipende Cannonball. Pure kwaliteit.” 4 sterren (Lust For Live Magazine)

„Wasteland is erg afwisselend. Van rustgevende, harmonieuze nummers als Enchanted, een nummer dat ook echt betoverend is, tot het bijna vrolijke nummer Dance for the Dead. Batteau maakt veel gebruik van de gitaar, die hij af en toe inruilt voor de piano, waardoor er een fijne wisselwerking ontstaat. Van uptempo nummers tot rustgevende ballads is er voor de luisteraar veel te horen. Zeker met Prelude (The Still) en Reprise (The Wake), nummer zonder vocalen die tussen de ‘gewone’ nummers door zijn geweven, laat Batteau zien dat hij erg veelzijdig is.
Maar het meest opvallende is nog de stem van Batteau. Om bij weg te dromen, om uren naar te luisteren en een enorme aanwinst voor de Nederlandse muziek. Met Wasteland zet Batteau een zeer geslaagd debuut neer waar de luisteraar wel even op kan teren.” (The Post)